年代別 論文・学会発表

RESEARCH PAPER & CONFERENCE PRESENTATION

2022年

健康効果

Prune juice containing sorbitol, pectin, and polyphenol ameliorates subjective complaints and hard feces while normalizing stool in chronic constipation: A randomized placebo-controlled trial
The American Journal of Gastroenterology, 2022, 117(10): 1714-1717.

2021年

健康効果

プルーンの長期摂取が老齢マウスの肝臓に及ぼす影響
日本薬学会第141年会(2021年)

2018年

健康効果

プルーンペクチンによる腸管免疫活性化機構の解析
第66回日本応用糖質科学会中部支部総会・講演会(2018年)

ペクチン添加が小腸絨毛伸長に与える影響の解析
第66回日本応用糖質科学会中部支部総会・講演会(2018年)

2017年

健康効果

腸管免疫へのプロローグ:食物繊維と腸管構成細胞との相互作用
日本農芸化学会大会(2017年)

プルーンエキス摂取が血圧に及ぼす影響の評価 -pilot study-
第15回日本予防医学会学術総会(2017年)

腸管上皮由来フィブロネクチンと相互作用するペクチン部分構造の解明
日本農芸化学会大会(2017年)

2016年

健康効果

ペクチンによる細胞表面糖鎖構造変化の誘導機構の解析
日本農芸化学会大会(2016年)

2015年

健康効果

食物繊維摂取による小腸絨毛伸長作用の機構解明
日本農芸化学会大会(2015年)

Pectin from Prunus domestica L. induces proliferation of IEC-6 cells through the alteration of cell-surface heparan sulfate on differentiated Caco-2 cells in co-culture
Glycoconjugate Journal, 2015, 32(3-4): 153-159.

2014年

健康効果

小腸上皮様細胞表面のヘパラン硫酸糖鎖にペクチンが与える影響の解明
日本農芸化学会大会(2014年)

ペクチンによる分化Caco-2細胞表面ヘパラン硫酸糖鎖構造変化の分子機構
第33回日本糖質学会年会(2014年)

Pectin of Prunus domestica L. alters sulfated structure of cell-surface heparan sulfate in differentiated Caco-2 cells through stimulation of heparan sulfate 6-O-endosulfatase-2
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2014, 78(4): 635-643.

2013年

成分

Simple method for refining arabinan polysaccharides by alcohol extraction of the prune, Prunus domestica L.
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2013, 77(10): 2137-2139.

健康効果

A specific structure in the pectin from prune recognizes fibronectin and affects on the expression level of polyamines in Caco-2 cells
3rd EPNOE 2013 International Polysaccharide Conference (2013)

食物繊維摂取による小腸絨毛の形態変化機構の解明
第18回日本食物繊維学会学術集会(2013年)

2012年

健康効果

ペクチンを構造特異的に認識するヒト小腸由来タンパク質
第60回日本応用糖質科学会中部支部総会・講演会(2012年)

ペクチンを認識するヒト小腸由来タンパク質の同定
日本農芸化学会大会(2012年)

腸管上皮細胞に対するプルーンペクチンのポリアミン合成促進作用
第61回日本応用糖質科学会大会(2012年)

2011年

健康効果

ヒト小腸上皮細胞によるペクチン分子内特定多糖構造の認識
第16回日本食物繊維学会学術集会(2011年)

2010年

健康効果

ペクチンが小腸上皮細胞の形態変化を誘導する可能性の検討
日本農芸化学会大会(2010年)

ペクチンを認識するヒト小腸由来タンパク質の探索
第59回日本応用糖質科学会大会(2010年)

2009年

健康効果

ペクチンが小腸上皮細胞の形態変化を誘導する可能性の検討
第58回日本応用糖質科学会大会(2009年)

2008年

成分

プルーン由来ペクチンに関する研究
第56回日本応用糖質科学会中部支部総会・講演会(2008年)

Characterization and antioxidative properties of oligomeric proanthocyanidin from prunes, dried fruit of Prunus domestica L.
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2008, 72(6): 1615-1618.

プルーン由来ペクチンの構造解析
第57回日本応用糖質科学会大会(2008年)

2007年

健康効果

in vitro消化モデル・腸管吸収モデル系におけるプルーンのCa吸収促進作用
第61回日本栄養・食糧学会大会(2007年)

Effects of prune extract on blood pressure elevation in stroke-prone spontaneously hypertensive rats
Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 2007, 34: S47-S48.

2005年

健康効果

モデルラットを用いたプルーン水抽出物の抗酸化能と血圧に与える影響
第59回日本栄養・食糧学会大会(2005年)

2004年

成分

Abscisic acid related compounds and lignans in prunes (Prunus domestica L.) and their oxygen radical absorbance capacity (ORAC)
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52(2): 344-349.

A new bipyrrole and some phenolic constituents in prunes (Prunus domestica L.) and their oxygen radical absorbance capacity (ORAC)
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2004, 68(4): 942-944.

プルーン(Prunus domestica L.)から単離された新規テルペノイド配糖体の化学構造
第48回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会(2004年)

Antioxidant properties of prunes (Prunus domestica L.) and their constituents
BioFactors, 2004, 21: 309-313.

その他

米飯へのプルーンエキス添加による食中毒菌増殖抑制効果
日本調理科学会大会(2004年)

2003年

成分

Quantitative evaluation of antioxidant components in prunes (Prunus domestica L.)
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2003, 51(5): 1480-1485.

プルーン(Prunus domestica L.)の抗酸化性(5)-単離成分の構造解析及び抗酸化性の評価
日本農芸化学会大会(2003年)

プルーン(Prunus domestica L.)の抗酸化性(4)-Oxygen radical absorbance capacity (ORAC)による抗酸化物質の定量的評価
日本農芸化学会大会(2003年)

HPLCによるプルーン(Prunus domestica L.)中のキナ酸の定量分析
日本農芸化学会大会(2003年)

Conformational isomers of 3-O-caffeoylquinic acid isolated from prunes (Prunus domestica L.) and their antioxidant activity
ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine, 2003, 4(4): 478-484.

Quantification of quinic acid in prunes (Prunus domestica L.) by HPLC analysis
ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine, 2003, 4(5): 639-644.

プルーン(Prunus domestica L.)に含まれる抗菌物質の探索
第42回日本栄養・食糧学会近畿支部大会(2003年)

健康効果

プルーン摂取による尿酸性化能の検証
第57回日本栄養・食糧学会大会(2003年)

その他

プルーン抽出物の抗菌性評価
第24回日本食品微生物学会学術総会(2003年)

2002年

成分

Antioxidant activity of prune (Prunus domestica L.) constituents and a new synergist
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, 50(13): 3708-3712.

プルーン(Prunus domestica L.)の抗酸化性(3)-3-O-caffeoylquinic acidの立体構造とOxygen radical absorbance capacity
日本農芸化学会大会(2002年)

2001年

成分

プルーン(Prunus domestica L.)の抗酸化性(2)-含有成分のOxygen radical absorbance capacityによる評価
日本農芸化学会大会(2001年)

2000年

成分

プルーン(Prunus domestica L.)の抗酸化性(1)-クロロゲン酸およびその異性体の定量と活性
日本農芸化学会関西支部大会(2000年)

Identification, quantitative determination, and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunus domestica L.)
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2000, 48(11): 5512-5516.